Ini merupakan eksperimen sulung saya dalam mencari formulasi penyamakan yang sesuai untuk mengawet atau menyamak kulit ikan. Dalam eksperimen ini saya telah menyamak kulit ikan siakap dengan menggunakan kaedah "chrome tanning". Setelah membersihkan kulit ikan tersebut dari isinya, saya terus rendam dalam larutan penyamak selama seminggu. Akan tetapi hasil yang diperolehi tidak seperti yang dijangkakan. Kulit tersebut tersamak dengan baik, malangnya apabila kering kulit ikan tersebut menjadi terlalu keras dan tidak praktikal untuk dijadikan apa-apa produk kecuali sebagai bahan pameran.
Kulit ikan siakap (pandangan bahagian luar kulit/bahagian sisik) yang telah disamak dengan 'chromium sulfate' |
Bahagian isi kulit ikan siakap. |
p/s
Ternyata eksperimen saya kali ini menemui keGAGALan!.
rendam borax saja
ReplyDeleteBorax hanya boleh mengawet tetapi..tidak boleh digunakan untuk menyamak...
ReplyDeleteBorax hanya boleh mengawet tetapi..tidak boleh digunakan untuk menyamak...
ReplyDelete