Saturday, 9 February 2013

Projek Taksidermi Ikan Di Freshwater Fishery Research Institute, Gelami Lemi


Keadaan berkabus di Bukit Tangga, Jelebus sebelum sampai ke FRI

FRI
Ikan-ikan yang telah hampir siap di awet (awetan kering).
Dari kiri, ikan patin buah, Jelawat sungai, Tengalan dan Temoleh yang telah 90% siap diawetkan
Koleksi awetan basah  Unit Repositori FRI.
Untuk mendapatkan hasil taksidermi ikan yang terbaik dan berkualiti, sampel yang diperolehi harus segar. Ikan yang telah dibekukan di dalam peti sejuk juga boleh diawetkan dengan baik sekiranya ia dibalut dengan plastik terlebih dahulu sebelum dibekukan. Ikan yang tidak dibalut dan terus dibekukan tidak akan menghasilkan awetan/taksidermi yang baik kerana sisik lebih mudah tertanggal dan ais akan merosakkan struktur kulit, sirip dan juga sisik.

p/s

Saya menggunakan minyak cengkih (clove oil) untuk mematikan ikan yang masih hidup sebelum diawetkan. Caranya, titiska 2-3 titik minyak cengkih ke dalam bekas yang berisi air, masukkan ikan yang baru ditangkap. Ikan tersebut akan pengsan selepas 30-50 saat.

No comments:

Post a Comment

Komen dan kritikan dialu-alukan.