FRI |
Ikan-ikan yang telah hampir siap di awet (awetan kering). |
Dari kiri, ikan patin buah, Jelawat sungai, Tengalan dan Temoleh yang telah 90% siap diawetkan |
Koleksi awetan basah Unit Repositori FRI. |
Untuk mendapatkan hasil taksidermi ikan yang terbaik dan berkualiti, sampel yang diperolehi harus segar. Ikan yang telah dibekukan di dalam peti sejuk juga boleh diawetkan dengan baik sekiranya ia dibalut dengan plastik terlebih dahulu sebelum dibekukan. Ikan yang tidak dibalut dan terus dibekukan tidak akan menghasilkan awetan/taksidermi yang baik kerana sisik lebih mudah tertanggal dan ais akan merosakkan struktur kulit, sirip dan juga sisik.
p/s
Saya menggunakan minyak cengkih (clove oil) untuk mematikan ikan yang masih hidup sebelum diawetkan. Caranya, titiska 2-3 titik minyak cengkih ke dalam bekas yang berisi air, masukkan ikan yang baru ditangkap. Ikan tersebut akan pengsan selepas 30-50 saat.
p/s
Saya menggunakan minyak cengkih (clove oil) untuk mematikan ikan yang masih hidup sebelum diawetkan. Caranya, titiska 2-3 titik minyak cengkih ke dalam bekas yang berisi air, masukkan ikan yang baru ditangkap. Ikan tersebut akan pengsan selepas 30-50 saat.
No comments:
Post a Comment
Komen dan kritikan dialu-alukan.